www.tips-fb.com

Nasıl büyüyor ?

Bebeğiniz artık tam bir ‘yürüme’ profesyoneli! Adımları daha da sıklaşan ufaklığınız, artık neredeyse yetişkinlere özgü tüm hareketleri tepeden tırnağa gerçekleştirebiliyor. Artık zıplamak, bir topu fırlatmak, yardım olmaksızın dişlerini fırçalamak ve kendi ellerini kurutup, yıkamak da bu davranışlar arasında başı çekiyor. Bu süreçte bebeğinizin kullanabildiği kelime sayısı da ortalama 50’nin üzerinde. İki kelimelik cümleler kurabiliyor. Ve artık ‘Ayakkabılarını getir ve onları Babanın sana giydirmesi için önüne bırak.” Gibisinden iki komutlu tümceleri bile anlayabiliyor. Bu süreçte ebeveyn olarak siz de, bebeğinizin ne istediğini de sözlerinden – hemen hemen yarısını anlayabilerek - çıkarabiliyorsunuz. Ancak bunun için bebeğinizin ‘her dediğini’ anlamak zorunda olduğunuzu sanmayın.





Dört yaşına gelinceye kadar er ya da geç ‘kendi cümleleri’ ile size yaklaşacaktır. Küçük çocuklar, çoğunlukla kimi kelimeleri tümüyle idrak konusunda çelişkiye düşerler. Bu yüzden onların bu konuda kendilerini sakındıklarını da gözlemleyebilirsiniz. Yumurcağınız, ikinci yaşından itibaren gelişiminde belirgin bir yavaşlama da yaşayacaktır.



Başı daha az büyümekle birlikte, kolları ve bedeni uzamaya devam edecek, bedeni bir yetişkininkine daha çok benzeyebilecektir. İki yaşını geride bırakan bebeğiniz, artık bedeninin yüzde otuzu oranında yağ oranı elde etmeye çalışmalıdır. Bunun için, yağ oranı düşük süt ve peynire geçiş yapabilirsiniz. Bebeğinize tahıllardan oluşan, bezelye, fasulye, meyve ve sebzelerden ibaret bir demet besin sunabilirsiniz.